FAQ – Pogosto zastavljena vprašanja

FAQ

Kaj je blog ali weblog?

Blog (weblog) je spletno mesto, katerega vsebina je pogosto posodobljena z dnevniškimi zapisi ali spletnimi povezavami. Običajno gre za krajša besedila, pa tudi slike, video- in avdioposnetke, ki so lahko osebna opažanja in doživetja, komentarji na okolico ali pa kreativno pisanje o izbrani temi.

Kaj je lahko vsebina bloga?

Blogi so običajno spletni dnevniški zapisi, ki pogosto vključujejo povezave na spletne strani, katerih vsebina se avtorju bloga zdi zanimiva. Z razmahom popularnosti blogov so te za promocijo svojih dejavnosti začeli uporabljati tudi v poslovnem svetu. Posebno pozornost jim namenjajo medijske hiše, saj jim predstavljajo dodatno možnost ažurnega objavljanja novic in zgodb, bralci pa se lahko naročajo na obvestila o zadnjih objavah (feeds).

Kakšne so najpogostejše vsebine blogov?

  • Osebni dnevniški zapisi,
  • zadnje novice,
  • novice na določeno temo,
  • informacije o določenih izdelkih ali storitvah: recenzije, nove različice izdelka, novi izdelki,
  • kreativno pisanje (kratke zgodbe ali zgodba v nadaljevanjih),
  • objava slik, video-, avdio- ali grafičnih datotek.

Kaj potrebujem, da začnem blogati?

Ker so blogi pravzaprav manjša spletna mesta, potrebujete samo računalnik, nekaj prostora na spletnem strežniku in čas za pisanje oziroma urejanje. Lahko pa uberete lažjo pot in svoj blog začnete pisati na SiOL-ovem spletnem portalu, kjer dobite svoj prostor na strežniku in še enostavno aplikacijo za urejanje bloga.

Kako ustvarim svoj blog?

Pomoč v štirih korakih:

  1. Načrtovanje vsebine bloga
  2. Registracija
  3. Izbira teme in videza bloga
  4. Prva objava

AD1. Načrtovanje vsebine bloga

Preden objavite prvi zapis, si odgovorite na nekaj preprostih vprašanj:

-          Zakaj pišem blog?

-          Komu je namenjen?

-          O čem bom pisal?

-          Kako pogosto bom objavljal?

Iz odgovorov na zgornja vprašanja lahko dobite pomembne podatke, ki vam bodo pomagali tudi pri določanju videza vašega bloga. Če boste pisali za mlajše od 25 let, boste verjetno želeli, da je temu primeren tudi grafični videz vašega bloga. Odgovori na ta vprašanja vam bodo pomagali tudi pri določitvi ustreznih kategorij in (podkategorij), v katerih se bo vaš blog pojavljal.

AD2. Registracija

-          Opraviti morate postopek registracije, kjer določite domeno, naslov bloga, uporabniško ime.

AD 3. Izbira teme in videza bloga

-          Videz bloga določite na Nadzorni plošči, kjer izberete možnost Izgled. Pojavil se bo seznam tem, med katerimi lahko izbirate. Preprosto kliknite na temo, vaša izbira bo tako zabeležena in s klikom na možnost Nov izgled si jo lahko ogledate. Če vam ni všeč oz. če jo boste kadarkoli želeli zamenjati, si v Nadzorni plošči/Izgled določite novo.

S tem ste vaš blog pripravili na prvo objavo.

AD 4. Prva objava

-          Izberete možnost Objavljanje, kjer se prikaže preprost urejevalnik besedila, ki deluje podobno kot vsi urejevalniki besedila. Omogoča odebeljeno, zamaknjeno ali podčrtano besedilo, različne poravnave, dodajanje povezav v besedilo ipd.

-          Če želite k besedilu dodati še sliko, jo lahko dodate na dva načina. Prvi je povezava na neko sliko, ki je že objavljena nekje na internetu (v tem primeru izberete možnost Dodaj/Uredi sliko in vnesete le povezavo na obstoječo sliko); v drugem primeru pa lahko sliko naložite z vašega diska (pod urejevalnikom kliknete na Prebrskaj (Browse) in naložite sliko iz vaše osebne baze slik).

-          Ko je slika naložena, kliknete nanjo in si izberete, ali naj bo objavljena v originalni ali pa v pomanjšani različici (thumbnail), ter jo prenesete v članek.

-          Vse, kar postorite v članku, si lahko še pred njegovo objavo tudi ogledate z možnostjo Predogled. Če vam v članku kaj ni všeč, lahko to popravite še pred njegovo objavo.

-          Če besedila niste uspeli dokončati, ga lahko shranite med osnutke z gumbom Shrani in s pisanjem nadaljujete drugič.

Kaj je RSS?

RSS (Really Simple Syndication) je aplikacija za obveščanje bralcev o novih zapisih na blogu. RSS spremlja vaše zapise in vaše bralce v berljivi obliki opozarja na nove objave. Spletni brskalnik Firefox omogoča enostavno naročanje na objave RSS, prebiramo pa jih lahko tudi s pomočjo aplikacij, ki informacije iz različnih virov (izbranih spletnih mest) posredujejo na enem mestu.

Kje lahko dobim aplikacije za branje RSS?

Najbolj znane aplikacije za branje objav RSS, ki si jih na svoj računalnik lahko prenesete brezplačno, so (za informacije o aplikaciji in prenos kliknite na eno od povezav):

Kaj je permalink?

Permalink (permanent link) je povezava, ki jo bralci lahko uporabijo za ustvarjanje zaznamka na določeno objavo na blogu. Povezave na določeno objavo se namreč spreminjajo z ažuriranjem bloga, permalink pa je spletni naslov, na katerem se bo določena objava nahajala stalno. Permalinki so navadno označeni z znakom “lojtra” (#) ali z navedbo povezave na koncu objave.

Kaj je TrackBack?

TrackBack je orodje, s katerim druge blogerje opozorite na svojo objavo. Večina blogerjev ga uporablja, kadar želijo objavo z nekega bloga pokomentirati na svojem spletnem dnevniku. Deluje podobno kot permalink, a ima dodatno funkcionalnost, ki avtorja prvotnega zapisa opozori, da ste ustvarili povezavo nanj. To se imenuje “pinganje”.

Kakšna je razlika med blogom in osebnim spletnim mestom?

Blog je lažje pisati, oblikovati in urejati kot lastno spletno stran, še posebej, če je vaše znanje računalništva in spletnega oblikovanja na osnovni ravni. SiOL v okviru svojega sistema blogov uporabnikom nudi prostor na strežniku in preprosto aplikacijo za urejanje bloga. Oblikovanje in urejanje lastnega spletnega mesta zahtevata več znanja in časa.

Ali lahko en blog piše oziroma ustvarja več avtorjev?

Večino blogov piše samo ena oseba, poznamo pa tudi bloge, ki jih ustvarja skupina ljudi. SiOL-ova aplikacija za urejanje blogov omogoča urejanje enega bloga več avtorjem.

Kako lahko javnost opozorim na svoj blog?

Uspeh bloga je pogojen z vsebino. Kakovostno pisanje o aktualnih temah pritegne več bralcev. V svojih objavah omenite ali pokomentirajte objave s kakšnega drugega bloga in ne pozabite ustvariti povezav nanje. Tako bo tudi vaš blog postal del širše blogerske mreže. Najbolj zanimive bloge po izboru uredništva Blogos bomo vsakodnevno izpostavili na naslovnici Blogosa in tako še dodatno poskrbeli za večjo opaznost in posledično večjo branost.

Svoje prijatelje, znance in poslovne partnerje pa lahko na blog opozorite z e-obvestilom, vključitvijo spletnega naslova v vaš e-podpis, objavo na vizitkah in dokumentih ter s sporočili za javnost.

Kaj je Nadzorna plošča?

Nadzorna plošča je sistem, prek katerega je mogoče upravljati z vašim blogom. Na njej je mogoče najti orodja za objavljanje in urejanje bloga, od določanja tem, widgetov, upravljanja z dodatki do urejanja nastavitev komentarjem. Na voljo je statistika vašega bloga (objave, osnutki …), tagi, ki se uporabljajo kot ključne besede, informacije o prostem prostoru za slike in drugo multimedijo. Prav tako je mogoče tu najti SiOL-ova obvestila o nadgradnjah, težavah …

Kaj so ključne besede (tagi oz. kategorije)?

Ključne besede predstavljajo izbor besed, ki so značilne za določeno besedilo oziroma ga najlažje opišejo. Praviloma gre za preproste, splošno uporabljane besede ali za imena oseb in krajev, ki so omenjeni v besedilu. Po sistemu ključnih besed delujejo spletni iskalniki, saj uporabniki z njimi iščejo relevantne informacije, zato pri njihovemu izboru pomislite tudi, kateri del besedila objave je aktualen za vaše bralce. Svojemu besedilu ne določajte ključnih besed, ki se ne navezujejo na objavo, saj boste na ta način zavedli uporabnike, to pa jih bo odvrnilo od vašega bloga.

Kako lahko spremenim videz svojega bloga?

Prijavite se v sistem blog.siol.net in odprite Nadzorno ploščo svojega bloga. V orodni vrstici poiščite in izberite povezavo Izgled. V pasici pod orodno vrstico izberite povezavo Teme. Poiščite temo, ki vam ustreza, in kliknite na njeno ime nad sliko.

Kdo lahko komentira na SiOL-ovih blogih?

SiOL-ove bloge lahko komentirajo vsi uporabniki, ki so se prijavili v sistem blog.siol.net. Za komentiranje ni treba aktivirati bloga, dovolj je že pridobitev uporabniškega imena in gesla za dostop.

Kako umaknem stranski oglas s svojega bloga?

Blogos naročnikom SiOL-ovih storitev omogoča, da s svojega bloga umaknete prikaz stranskega oglasa. Oglasno pasico lahko izklopite v Nadzorni plošči /Nastavitve/ADSL.

Kaj vse si še lahko nastavim v svojem blogu?

V Nastavitvah si sicer lahko določate še številne druge stvari, na primer naziv in opis bloga, določate lahko, kdo lahko vaš blog bere ali komentira, kategorije, v katerih se blog prikazuje, določate barvo pasice itd.

Kaj so obvestila v Nadzorni plošči?

Uporabnike Blogosa o novostih obveščamo prek bloga http://pomoc.blog.siol.net., prvih 200 znakov novega obvestila pa se pojavi tudi v Nadzorni plošči v rumenem okvirčku. Če kliknete Beri naprej, se odpre blog Pomoč z aktualno objavo. Ko ste to prebrali, se lahko vrnete v Nadzorno ploščo in obvestilo izbrišete s klikom na povezavo Opusti.

Kako spremenim elektronski naslov?

Obstajata dva načina oz. dve ravni spreminjanja elektronskega naslova.

Prvi je spreminjanje elektronskega naslova na ravni uporabnika, ki ga spremenite v Nadzorni plošči/Uporabniki/Tvoj profil. Tu v ustrezno polje vpišite nov elektronski naslov in s klikom na Posodobi profil shranite spremembe. Na nov elektronski naslov boste prejeli elektronsko sporočilo administratorja s povezavo, ki jo je treba potrditi. Šele tako je elektronski naslov spremenjen.

Drugi način spreminjanja elektronskega naslova je na ravni bloga oz. administratorskega elektronskega naslova, na katerega je blog vezan. V Nadzorni plošči v Nastavitvah/Splošne (splošne nastavitve) je treba spremeniti polje z elektronskim naslovom. Na svoj elektronski naslov boste prejeli elektronsko sporočilo s povezavo, na katero je treba klikniti, če želite, da se elektronski naslov spremeni.

Kako povečam prostor za slike, videe ter drugo multimedijo?

Preprosto pišite administratorju na naslov blog[at]siol.net.

Kako v svoj blog oz. zapis naložim slike ali videe?

Pri nalaganju slik na Blogos svetujemo, da jih najprej pomanjšate. To se lahko naredi hitro z brezplačnim programom Irfan View.

Dodajanje slik:

Ko pripravljate novo objavo, izberite Dodaj multimedijo. Odprl se bo vmesnik, kjer lahko dodajate slike z drugih spletnih strani ali iz računalnika.

Dodajanje slik, ki so naložene nekje na internetu:

Izberite Multimedijo, nato Zunanja povezava, vpišite url, kjer se slika na internetu nahaja, in dodajte sliko, nato pa jo naslovite in vstavite v objavo.

Dodajanje slik iz računalnika:

Z računalnika je mogoče slike naložiti prek vmesnika flash, ki omogoča nalaganje več slik hkrati, ali prek brskalnika (kjer pa dodajanje več slik naenkrat ni mogoče).

Ko so slike naložene, jih opremite s podatki: naslov, opis, poravnava …

Dodajanje slik z vnosom kode HTML:

Preklopite na HTML, nato kliknite na IMG in v polje vnesite povezavo slike oz. kodo html. V naslednje polje zapišite opis slike, kliknite v redu, nato pa preklopite na Grafični urejevalnik, kjer lahko vnesene slike tudi vidite.

Kako dodam avatar?

V Nadzorni plošči/Uporabniki/Tvoj avatar z gumbom Brskaj na računalniku poiščite na 80 x 80 točk pomanjšano sliko. Nato kliknite gumb Posodobi profil in avatar je dodan.

Kako v objavo dodam fotogalerijo?

V Nadzorni plošči/Nova objava med možnostmi, ki jih ponuja Dodaj multimedijo, izberite Dodaj sliko. Odpre se nov obrazec, kjer v zavihku Iz računalnika kliknete gumb Izberite datoteke. S svojega računalnika torej naložite izbrane slike. Potem kliknite Zunanja povezava in odpre se opcija Galerija. Ustrezno uredite slike ter kliknite Vstavi galerijo.

Kaj je Lightbox?

Gre za fotogalerijo, ki omogoča, da se vse slike, ki ste jih naložili na blog in vsebujejo povezavo na večjo sliko, samodejno prikazujejo v zatemnjenem okvirju.

Ali se lahko ime komentatorja izpiše kot povezava na njegov blog?

V Nadzorni plošči/Uporabniki je treba odpreti Tvoj profil, kjer v polje Spletna stran vpišite povezavo do vašega bloga.